Trwa ładowanie proszę czekać ...

Gotowanie z konopiami indyjskimi

4 marca 2022

Gotowanie z konopiami

Posted by Marihuana Doctors on 09/10/2019 in Medyczna marihuana

Zaktualizowano 21 stycznia 2020 r. Zawartość medyczna zweryfikowana przez Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer

Przedmioty spożywcze z dodatkiem konopi indyjskich stają się coraz bardziej popularne i są dostępne w coraz większej gamie produktów. Wśród nich znajdują się wypieki, oleje do gotowania, napoje, mieszanki do brownie, miętówki CBD i gumy THC. Wszystkie te produkty mogą wywoływać pożądane efekty działania konopi.

Kliknij tutaj, aby zobaczyć pełną infografikę

Ale mimo że smakują dobrze, wiele pakowanych produktów z dodatkiem marihuany jest wytwarzanych z cukrem i może zawierać syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy oraz inne niezdrowe składniki. Niektórzy pacjenci medycznej marihuany mogą woleć przygotowywać własne posiłki i przekąski z dodatkiem konopi indyjskich. Choć nie jest to takie trudne, przygotowywanie przetworów wymaga pewnej wiedzy na temat gotowania z konopi. Jest to nieco bardziej skomplikowane niż dodanie rozdrobnionego ziela do ciasta na ciasteczka i włożenie go do piekarnika.

Do produkcji marihuany można wykorzystać prawie każdy rodzaj produktu, w tym buds, trim, kief, haszysz bez rozpuszczalnika, koncentraty na bazie rozpuszczalnika i odzysk. Ogólnie rzecz biorąc, można użyć każdego produktu o mierzalnej zawartości kannabinoidów. Nie trzeba dodawać, że jakość i moc materiału mają znaczący wpływ na moc produktów jadalnych. Na przykład, produkty wytwarzane z suszonych, zmielonych buds będą znacznie mocniejsze niż te wytwarzane z buds już palonych (ABV).

Dekarboksylacja

Kannabinoidy w surowej marihuanie występują prawdopodobnie w postaci kwaśnej, nieaktywnej i muszą zostać zdekarboksylowane, aby zmaksymalizować ich działanie. Brzmi to bardziej skomplikowanie niż jest w rzeczywistości. Dekarboksylacja oznacza po prostu, że materiały roślinne muszą zostać podgrzane, aby mogły w pełni wykorzystać swoją wartość leczniczą. Jest to niezbędny element przygotowania nie tylko roślin jadalnych, ale także nalewek i leków miejscowych.

THCA i CBDA, główne składniki aktywne konopi, nie mogą oddziaływać z naszymi receptorami kannabinoidowymi w postaci kwaśnej. Podgrzanie ich przekształca je w THC i CBD, które są aktywne w organizmie.

Główną wadą dekarboksylacji jest to, że niektóre bardziej lotne terpeny, wraz z innymi substancjami aromatycznymi, które nadają roślinie smak i aromat, mogą zniknąć podczas tego procesu. Można temu jednak zaradzić, dodając równe ilości surowca do podgrzanego produktu.

Jak dekarboksylować

Nie ustalono idealnej metody dekarboksylacji i istnieje wiele różnych opinii, ale bardzo mało dowodów naukowych na to, jaki jest najlepszy sposób postępowania.

Poniżej podajemy kilka ogólnych wskazówek:

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 225° F / 110° C i wyłóż papierem pergaminowym naczynie nadające się do piekarnika lub blachę z obrzeżem. Konkretna temperatura piekarnika będzie dyktować, ile czasu zajmie "zrobienie" materiału roślinnego. W powyższej temperaturze, zajmie około 45 do 60 minut, aby w pełni dekarboksylacji.Rozbić pąki konopi indyjskich na mniejsze kawałki i umieścić materiał blisko siebie w naczyniu, ale nie układać kawałki na sobie.
    Piec przez około 20 minut, aby usunąć wilgoć. Dokładny czas zależy od tego, jak świeży jest materiał. Kolor rośliny powinien się pogłębić z jasnego do średniego odcienia brązu. Wyjmij z piekarnika, gdy będzie wyglądała na "kruchą".
    Odłóż ją na bok, pozwól jej ostygnąć, a następnie zwiększ temperaturę piekarnika do 240° F / 115° C i poczekaj, aż się ponownie nagrzeje.
    Kiedy marihuana ostygnie na tyle, że można jej dotknąć, lekko pokrusz ją rękami, a następnie rozprowadź równomiernie na dnie naczynia. Przykryj naczynie folią aluminiową i szczelnie zamknij, a następnie włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 45-60 minut w przypadku wyższej zawartości THC i 60-90 minut w przypadku wyższej zawartości CBD.

Po wyjęciu z piekarnika należy pozostawić materiał do całkowitego ostygnięcia przed zdjęciem folii. Konieczność dalszej obróbki zależy od użytego materiału. Można go dodatkowo rozdrobnić w robocie kuchennym lub blenderze, ale należy uważać, aby nie rozdrobnić go do postaci bardzo drobnego proszku. Należy ją przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, w szklanym (najlepiej) hermetycznym pojemniku, gdzie będzie mocna, świeża i gotowa do użycia w następnej partii domowej roboty narkotyków!

O autorce

Roxanne Nelson jest zarejestrowaną pielęgniarką, która pisała dla wielu publikacji dla pracowników służby zdrowia i konsumentów, między innymi dla Medscape, The Lancet, Prevention, Scientific American, WebMD, American Journal of Nursing, Frontline, National Geographic, Hematology Adviser, American Journal of Medical Genetics i Washington Post.